Thursday, July 22, 2010

Ape yang terjadi dalam hidup aku hari ini~

.
Uhhhh..Aku takde mood untuk cite sangat ape yang terjadi mase interview tadi. Sebab interview tu tak seperti yang aku jangkaan kan. Tapi bila da stat men-taip ni cam jadi nak cite plak.

Oke. Pejalanan dimulakan dengan 'paji-paji gosok jiji' dan mandi. Siap2, makan sat dan kuar umah around pukul 12. Dalam LRT mister bapak kol tanya da kuar belom. Mister bapak mmg sangat concern dalam hal ehwal berkaitan timing kene tepat bila ke mana2 nih. Jadi terus report dengan mister bapak "kite da dalam LRT".

Sampai di LRT Asia Jaya tengok jam terus kate, "oh man, da kol 1.05, kene cepat nanti nak jalan jauh gak ni". Maka langkah dipercepatkan. Besepah2 jalan memandangkan mem-pakai kasut open toe yang agak sempit.

Rupenya pejalanan dari LRT ke tempat interbiu amek mase sepuloh minit jek. Sampai tempat interbiu kat 8th Avenue PJ 15 minit awal. So tacap2 muke ckit2 sbb bepeluh2. Then dengan yakin masuk and cakap kat receptionist tu "i am coming for interview dear". Haha. 'dear' tu aku menambah jek. Then kene fill up a form, tunggu about 15 minutes then kene panggil masok bilik interbiu by mr Kenny, a bold man with average 30-40 years old maybe. Shake2 hand. Bila da dengan chinese man selalu jek mereka2 ni hulur tgn utk shake hand. To be profesional, kene sambut. Nak wat cane kan. Batal air semayang konon bajet jaga wuduk nak bagi berkat interbiu. Oke tipu. Tak amek wuduk pon.

Interview 2 orang sekaligus, aku and ade 1 girl named Baiti. Interview quite oke. Mr Kenny yang byk bercakap btau details about their company. Roughly their company is outsourcing marketing company. They supply and design marketing for their clients, means any products request by clients. And jawatan aku tu name cam gempak 'Project Executive'. Gaji leh capai tiga riban. Wohaaa~

Tapi dengar dulu. Keje dia cenggini.
---For 6 to 8 months terawal ni, aku kene keje outdoor. Means kene wat sales kat big2 company, do presentations about client's products, directly make sales to end user which is makcik2 and family dari umah ke umah and oso tak ketinggalan wat promotion kat shopping complex utk introduce produk kat public.
---Then after that period baru aku akan dipertimbangkan untuk masuk lam management group.
---Gaji based on komisennn~
---Ini bemakna TOTALLY OUTTTTTT from HR. Not related at all. Kahkah. Mr Kenny, sonang cite u cakap lah keje ni sort of jual barang cam abang2 n kakak2 jual celcom prepaid kat tepi komuter nak ke Midvalley tuh.
---Klu nak diikotkan, mmg byk je company yg cari fresh grad untuk wat keje2 sales and marketing nih. Espesheli bank, untuk jual produk diorang. Cam kad kredit, insurans and so on.

Maybe aku akan fikir 4.5 kali before accept. Esok dia kate dtg dgr presentation. Dia kate keputusan suma pada aku, klu aku accept keje ni da blh stat anytime. Cume masalah.....aku cam tak beminat. Tapi tak salah mencoba even lari bidang. Cume tu lah, kurang minat. (Patotlah ko tak keje2 lg ona)

I am not saying that i'm demand, but to be honest, the nature of this job doesn't not suit me well. Klu aku keje confirm aku tak hepi. Sebab, FYI, aku ni kind of people yang task oriented, not people oriented. To be honest again, aku tak minat kene keje yang perlu cari2 orang nih. Klu tak lama dah aku join MLM dan jadi kaya gilos sbb pandai carik dan tarik orang.

Takpelah. Mungkin belom ade rezeki untuk dapat keje yang lebih baik. Dari keje tadi better aku jadi kerani admin ke dulu untuk sara kehidupan yang makin sadis nih. Masalah juga klu diri cenderung pada task oriented.

Tak salahkan klu aku nak memilih. At least even keje sementara pon aku nak gak la keje yang wat aku hepi dan pegi keje dengan senang hati. So doa2 la k aku akan dapat keje yang better. Tapi tetiba malam ni cam nak try jek redah keje ni mane tau kan.

Balik tadi mmg agak frust, sbb rasa keje tadi tak brape nak ok. Melelong je jalan. Hanya shopping-therapy yang blh sembohkan hati yang duka lara sadis pilu haru tika itu. Then b4 balik singgah di jalan TAR. Hajat untuk mencari inner tudung nak tambah collection sedia ada. Sambil2 lalu depan deret2 kedai nampak tudung syria yg bekenan. Kawtim baek punye ngan makcik kedai. Bila tak dapat murah purak2 nak blah dari kedai n wat muke cam tak beminat. Last2 lagi seinci nak kua kedai makcik tu panggil balik bg harga baekkk punya.

Wehhouuu~

Oyeah, skill itu masih mantap rupenye. Berkat microteaching mak mengenai cara2 'how to get paleng murah punye harga during sesi tawar mentawar'. I think la kan kene record teknik mak n upload di u-tube lah.

Hanya itu ajelah kegembiraan aku pada hari ini -Shopping Therapy-. Dan terima kasih pada makcik konduktor bas yang jerit dengan kuat 'GOMBAK! GOMBAK! GOMBAK!' di setiap perhentian bas dari jalan TAR ke gombak. Terima kasih sangat meng-worse-kan lg hari khamis saya ye makcik.

Oke-lah. Sedang menunggu mister bapak pulang untuk ceritakan what hepend pd hari khamis aku.



.hasil kutipan pada hari ini.
.oyeaahh. dalam duka ada gumbira.


::antara tujuan ingin bekerja adalah untuk cover balik duit yg da abez sebab byk bebelanja until blh isytihar kayap benkerap::
.
.

5 comments:

Q said...

mcm tak sesuaila...
ok salesgirl
lepas ni buat karangan 'Saya senaskah resume' pulak. hahahah

hiro said...

serius pnjang...hiii

silent MONOLOGUE said...

kan kan

kite pon rase kureng sesuai nak jd salegirl ni

motip kene wat karangan??

ahaaha

silent MONOLOGUE said...

hiro: panjang mengurai??

ahaha

lately suke plak tulis entri pepanjang..

maklumla mmg kuat membebel

hiro said...

tp kiut..ehhe..